Matyáš z Arrasu

 Matyáš z Arrasu (francouzky Mathieu´ďArras) nar. roku 1220. Obrázek s příběhem – Milí přátelé, ráda bych se opět podělila s vámi o nový obrázek na objednávku. Jsem moc potěšena, že se někdo zajímá o tak významného a blízkého člověka Karla IV.

Matyáše z Arrasu pozval Karel IV. do Čech, jako významného francouzského architekta. Mnozí vědí, že to byl právě on, co nakreslil a započal stavbu Katedrály sv. Víta v Praze. Bohužel zemřel r. 1352 a tak stavbu dokončil a upravil Petr Parléř. Nebyla to jediná stavba, na které se podílel Matyáš z Arrasu. Velký podíl má také na kamenném mostu Karla IV. a hlavně jeho úžasné stavitelské energie se projevily na výstavbě Nového města Pražského - (Nový Jeruzalém v Praze) a známého šestikostelí se sedmým bodem Kaple božího těla na Karlově náměstí. O tomto stavitelském zázraku jsem již psala v časopisu Sféra. Můžete přečíst zde.

Hlavním poselstvím obrazu Matyáše z Arrasu je však něco hlubšího a věčného pro každou duši na planetě Zemi. Když maluji obraz, vždy požádám o nějaké poselství, či poznání dané osobnosti. V případě Matyáše, když jsem malovala obraz, tak si v duchu říkám „Určitě byl zasvěcen do posvátné geometrie a já znám jen pár vzorečků, nu což namaluji mu do ruky květ života. Jenže kružítko se mi pořád zaráželo a vyskakovalo. Když jsem zakreslila tři kruhy, tak mi intuice a napojení šeptalo: Zastav se a podívej se pořádně, co tam vidíš? A najednou se mi linie zdůraznily před očima. A ejhle dvě srdce v sobě a trojnost boží. Zkuste to a podívejte se také, jestli je tam uvidíte. V tom okamžiku jsem slyšela tiše, jako zvon v mém srdci tuto Matyášovou moudrost, kterou nám předal: „Každý duch a duše může vystavět chrám na Zemi, jen takový, jaký ho má vystavěný ve svém nitru k Bohu“. A to se týká všech děl, nejen architektury - malířství, sochařství, hudby, psaného slova, atd. A kdo ví, možná energie na obrázku u někoho probudí nějakou novou a pěkně jiskrnou inspiraci.

Předávám s láskou a božím požehnáním Daniela